Historia bakom Delin

Det tyska matföretaget Dallmayr krediteras med att vara de första delikatesserna som skapats. År 1700 blev den första affären att importera bananer, mango och plommon till den tyska befolkningen från avlägsna platser som Kanarieöarna och Kina.

Över 300 år senare är det det största företaget i sitt slag i Europa. De första delikatesserna som skulle dyka upp i USA var i New York City i mitten av 1800-talet, med den första kända användningen av detta ord som inträffade 1885. Dessa tillgodoses tysk invandrare som bor där.

När den tysk-judiska befolkningen ökade i New York City under mitten till slutet av 1800-talet började kosher delikatesser att öppna; den första grundades 1889. I USA började stormarknader, lokala ekonomibutiker och snabbmataffärer senast 20 till 2100-talet använda ordet (ofta förkortat som deli) för att beskriva delar av sina butiker.

Nedgången av deli som en oberoende detaljhandel etablerades mest i New York City: från en hög på 1930-talet av cirka 1500 judiska delikatesser, fanns endast 15 fortfarande 2015. [11]