Recept

Isterbandslåda

4 isterband
8-10 potatisar
1 gul lök
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk margarin eller smör

Gör så här:
Skala och skär den råa potatisen i skivor. Hacka löken och varva potatis och lök i en smord ugnsfast form. Strö mjöl mellan varven. Blanda mjölken med salt och vit- peppar och häll den över. Täck formen med folie och sätt in den i 225 graders ugnsvärme ca 30 minuter. Avlägsna folien och lägg på isterbanden, som skårats lätt. Grädda ytterligare 20 minuter eller tills potatisen är mjuk och isterbanden är brynta.

Fyllda isterband med råstuvad potatis

Råstuvade potatis:
3 potatisar
1⁄4 gul lök
1 msk margarin
2 krm salt
0,5 krm svartpeppar
1,5-2 dl mjölk
1 msk hackad dill

Till isterbanden behövs det här:
0,5 isterband/person
1-2 rödbetor
1-2 msk bostongurka

Gör så här:
Skala och tärna potatisen, hacka löken, smält margarin i en teflonkastrull, tillsätt lök o potatis och fräs det i några minuter, krydda och tillsätt mjölken. Låt alltsammans koka svagt utan lock. Rör om då och då, häll i mer mjölk om stuvningen blir för tjock. Smaksätt med hackad dill. Snitta isterbanden och lägg dem i en smord form, hacka lök o rödbeta och blanda det med gurkan, lägg blandningen i isterbanden, ställ formen i ugnen ca 15 minuter i 225 grader.